Wat is acne?

Acne herkennen we vaak als jeugdpuistjes, want acne komt bij 85% van de mensen tussen het 12e en 24e levensjaar voor. Na de tienerjaren neemt het aantal mensen met acne sterk af naar 1% van de mannen en 5% van de vrouwen die nog last hebben van acne.

Acne is aanwezig wanneer poriën met talg, bacteriën en vetzuren verstopt zijn. Deze talgophopingen kunnen ontstekingen veroorzaken in de omliggende huid. Hierdoor kan blijvende schade ontstaan. Acne komt vooral voor in het gezicht, op de borst en rug.

Hoe ontstaat acne?

Op elke vierkante centimeter van onze huid bevinden zich ongeveer vijftien talgklieren die talg uitscheiden. Dit heeft een aantal belangrijke functies; het voorkomen van vochtverlies uit de huid, het beschermen tegen bacteriën en schimmels en de huid soepel te houden. Hoe hard de talgklier werkt is per persoon verschillend en afhankelijk van bijvoorbeeld aanleg en omgevingsfactoren. Wanneer je geen last hebt van acne vloeit de talg gemakkelijk door de poriën naar buiten.

Tijdens de puberteit worden, onder invloed van hormonen, de talgklieren in ons gezicht en op onze rug en borst groter. Ze produceren meer en dikkere talg dat zich kan ophopen in de poriën. De talgophopingen noemen we mee-eters of comedonen en zijn zwart of wit van kleur. Niet alleen de hoeveelheid talg hoeft dit te veroorzaken. Dode huidcellen, vuil en cosmetica spelen hier vaak een rol.

In de poriën kunnen naast talg ook bacteriën zitten, de propionibacterium acnes, zij zetten talg om in vetzuren. Terwijl de porie verstopt zit wordt er nog steeds talg aangemaakt. Uiteindelijk scheurt de porie open en komen talg, de bacteriën en de vetzuren uit de mee-eter in de huid eromheen terecht. Daardoor ontstaat er een ontsteking die rood en/of pijnlijk kan zijn. Wanneer een huid snel bruin wordt of al behoorlijk bruin is kunnen er pigmentvlekjes ontstaan, hyperpigmentaties. Bijna bij elke huid krijgen na ontstekingen rode vlekjes die er lang over doen om weg te trekken en soms blijvende littekens veroorzaken. Wanneer acne niet meer actief aanwezig is, kunnen deze restverschijnselen nog wel zichtbaar zijn.

Kan acne behandeld worden?

De huidtherapeut behandelt alle vormen van acne en acnelittekens. Soms in samenwerking met een huisarts of medisch specialist. Wij stellen samen met jou een behandelplan op om de acne aan te pakken. Alle informatie over mogelijke behandelingen vindt u hier. Daarnaast adviseren wij u over de juiste cosmetica voor uw huidtype.

Derm Medic staat voor u klaar

Bekijk onze behandelingen of neem gerust contact met ons op.

0
×

Hallo!

Klik hieronder om direct met een van onze collega's te Whatsappen. Of stuur ons een e-mail naar info@dermmedic.nl

× Hoe kan ik je helpen?