Wat zijn schimmelnagels?

Schimmelnagels, in de volksmond ook wel kalknagels, kunnen ontzettend vervelend zijn. Ze komen vooral voor aan de voetnagels maar kunnen ook in de vingernagels ontstaan.  Dit hoeft niks met je geslacht, leeftijd of hygiëne te maken te hebben! Iedereen kan deze schimmel oplopen.

De diagnose wordt vaak met het blote oog gesteld. Vaak begint de schimmel aan het uiteinde van de nagel waar hij de nagel binnen is gekomen en verspreid hij zich over de nagel. Dit ziet er uit als een gelige en soms bruinige verkleuring. In sommige gevallen is er aanvullend onderzoek nodig en/of gewenst. Dit kan doormiddel van een KOH-preparaat of een kweek. Er wordt dan een stukje van de nagel afgeknipt en opgestuurd voor onderzoek. Wanneer deze positief is gaat het inderdaad om schimmel. In de kweek kan worden vastgesteld om welke schimmel(s) het gaat en of er gisten in de nagel zit.

Wanneer je een infectie hebt in de nagel leeft de schimmel in het nagelbed. Hij leeft het liefst in een warme en vochtige omgeving, zoals schoenen. Het is ontzettend lastig om van de schimmel af te komen. Heel veel middeltjes komen niet diep genoeg en daardoor niet bij de schimmel. Of ze verfraaien de nagel alleen een beetje, terwijl de schimmel op zijn plek blijft. De schimmel veroorzaakt  meestal geen pijn of jeuk, maar de nagels gaan er vergeeld uit zien en worden dik en broos. Hierdoor infecteer je gemakkelijk nog meer nagels of die van anderen!

Screening

Voorafgaand aan de behandelingen is het belangrijk dat er een screening heeft plaatsgevonden zodat de huidtherapeut weet wat er thuis gebruikt wordt en wat er al gedaan wordt. Verder hoeven er geen speciale verrichtingen worden gedaan voorafgaand aan de screening.

Hoe ontstaan schimmelnagels?

Ze ontstaan door een infectie van een schimmel. Deze kun je krijgen op een moment dat je weerstand lager is en/of er trauma is aan de nagel. Dit kan door een wondje zijn, sporten met te krappe schoenen of dagelijks dragen van te krappe schoenen kan al voldoende zijn voor een infectie. Deze schimmel is in veel gevallen ook aanwezig op de omliggende huid. Wanneer een huid te lang vochtig is en week wordt, is de natuurlijke bescherming laag en kan een schimmel gemakkelijker infiltreren.

Kunnen schimmelnagels behandeld worden?

Het is een lang traject (minimaal 1 tot 1,5 jaar), maar schimmelnagels kunnen behandeld worden.

Diagnose
De diagnose wordt vaak met het blote oog gesteld. Vaak begint de schimmel aan het uiteinde van de nagel waar hij de nagel binnen is gekomen en verspreid hij zich over de nagel. Dit ziet er uit als een gelige en soms bruinige verkleuring. In sommige gevallen is er aanvullend onderzoek nodig en/of gewenst. Dit kan doormiddel van een KOH-preparaat of een kweek*. Er wordt dan een stukje van de nagel afgeknipt en opgestuurd voor onderzoek. Wanneer deze positief is gaat het inderdaad om schimmel. In de kweek kan ook worden vastgesteld om welke schimmel(s) het gaat en of er ook gisten in de nagel zit.
*Is mogelijk bij de huisarts.

Medicatie
Er is medicatie mogelijk tegen schimmelnagels. Echter is deze medicatie slecht voor lever en nieren en sta u onder controle van een arts wanneer u deze gebruikt. Veel mensen kunnen of willen hier niet aan beginnen. Wat dan een uitkomst is, is een laserbehandeling voor schimmelnagels.

Ultra VPL Plus Lasertherapie
Een laserbehandeling voor schimmelnagels kan met de Ultra VPL Plus. De behandeling die bij schimmelnagels wordt toegepast richt zich op het verhitten van het nagelbed. Deze behandeling is dan ook niet pijnloos. Tijdens het behandelen wordt de teennagel heet. Na het behandelen voelt hij alleen nog warm aan.

Fotona SP Dynamis
Met de Fotona Nd:YAG laser 1064 nm golflengte kunnen schimmelnagels behandeld worden. Het doel is het verwarmen van de schimmeldraden en ze hiermee kapot te maken. Er wordt altijd gestart met 4 behandelingen, waarbij er elke week een behandeling plaats vindt. Daarna moet de nagel uitgroeien om het resultaat te kunnen beoordelen.

Slagingskansen
Het slagingspercentage ligt rond de 70%. 1 op de 10 patiënten heeft niet alleen last van een schimmelinfectie maar ook nog een gist. Dan werkt de behandeling niet of nauwelijks. De rest van de slagingskans ligt bij het naleven van de hygiëne maatregelen. Wanneer de schimmel tijdens de behandeling wel wordt uitgeschakeld maar thuis niet, is een nieuwe infectie zo opgelopen en dan kunt u weer van voor af aan beginnen.

Resultaat
Wanneer de schimmeldraden effectief vernietigd zijn, kan de teennagel gezond gaan uitgroeien tot een gezonde nagel. Bij gezonde teennagels duurt dit gemiddeld 9 tot 12 maanden. Een aangedane nagel groeit vaak langzamer. Wel is er altijd kans dat de schimmel terugkeert.

Wanneer je gevoelig bent voor het oplopen van een schimmel kan het verstandig zijn om de hygiëneregels te blijven volgen.

Hygiënemaatregelen
Niet alleen de behandeling is belangrijk, maar ook thuis zult u verschillende maatregelen moeten treffen. Tijdens de behandeling in de praktijk pakken we de schimmeldraden aan, thuis vervolg en ondersteun je de behandeling. Dit doet je door de volgende maatregelen in acht te nemen:

  • Houdt de nagels dun en kort, laat dit bij voorkeur doen door en medische pedicure om wondjes en nieuwe infecties te voorkomen.
  • Gebruik geen nagelknippers of metalen vijlen voor de nagels. Vijl de nagels met wegwerp kartonnen vijltjes en gooi deze na gebruik weg.
  • De voeten/handen dagelijks wassen met niet teveel zeep en zeer goed afdrogen (ook tussen de tenen) met een schone handdoek, deze moet op 95 graden gewassen worden.
  • Was alle textiel die in contact komen met nagels/handen/voeten op 90 graden (denk aan handdoeken/sokken/beddengoed/badmat etc.).
  • Draag elke dag schone katoenen sokken (synthetisch is meer afsluitend) en was deze op 95 graden.
  • Schimmels kunnen niet tegen bleek. Reinig daarom alle gladde oppervlakken die in contact komen met nagels/handen/voeten (aanrecht/badkamervloer/badkuip/wastafel) met bleek.
  • Draag badslippers in openbare ruimtes zoals sauna’s/zwembaden/douches.
  • Draag niet knellende schoenen en wissel schoenen het liefst dagelijks af zodat de schoenen kunnen luchten.
  • Gebruik dagelijks anti-schimmel poeder in schoenen.
  • 2 maal per week speciale amorolfine 5% lak aanbrengen om de nagel te behoeden voor een nieuwe infectie (eraf halen met aceton). Alleen verkrijgbaar bij de apotheek op recept van uw huisarts
  • Geen gebruik van nagellak of andere anti-schimmel thuisproducten dan uw specialist u adviseert.
  • Gebruik eventueel een anti-schimmel crème wanneer u ook voetschimmel hebt.
  • Een UV schoenreiniger kan in uw (sport)schoenen de schimmel doden.
  • Wanneer u vragen hebt over deze of andere maatregelen vraag dit dan aan uw huidtherapeut.

Derm Medic staat voor u klaar

Bekijk onze behandelingen of neem gerust contact met ons op.

0
×

Hallo!

Klik hieronder om direct met een van onze collega's te Whatsappen. Of stuur ons een e-mail naar info@dermmedic.nl

× Hoe kan ik je helpen?